Antet | Özellikler |
---|---|
Resim ekipmanları | Kameralar, lensler, tenvir, tripodlar ve öteki aksesuarlar |
Kamera lensleri | Geniş açılı lensler, telefoto lensler ve zum lensler benzer biçimde değişik amaçlara yönelik muhtelif lens türleri |
Eski lensler | Vintage lensler, benzersiz görünümleri ve karakterleri sebebiyle fotoğrafçılar tarafınca çoğunlukla aranır |
Lens incelemeleri | Lens incelemeleri ihtiyaçlarınıza müsait doğru lensi seçmenize destek olabilir |
Fotoğrafçılık ipuçları | Fotoğrafçılık ipuçları fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenize destek olabilir |
II. Fotoğrafçılık ekipmanlarının çeşitleri
Piyasada birçok değişik türde fotoğrafçılık ekipmanı mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri ve avantajları vardır. En yaygın fotoğrafçılık ekipmanı türlerinden bazılarının kısa bir özeti alttadır:
- Kameralar: Fotoğrafçılık ekipmanlarının en önemlisi normal olarak kameranın kendisidir. Sıradan nokta ve çekim kameralarından karmaşa DSLR’lere kadar birçok değişik kamera türü mevcuttur. Seçeceğiniz kamera türü ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır.
- Lensler: Lensler, her fotoğrafçının setinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Görüntülerinizin odak uzaklığını, diyaframını ve alan derinliğini denetim etmenizi sağlarlar. Her biri kendine has özelliklere ve faydalara haiz birçok değişik lens türü mevcuttur.
- Tenvir: Resim çekerken dikkate katılması ihtiyaç duyulan bir öteki mühim unsur de aydınlatmadır. Kullandığınız tenvir türü, görüntülerinizin ruh hali ve hissi üstünde mühim bir etkiye haiz olabilir. Sıradan reflektörlerden karmaşa stüdyo ışıklarına kadar birçok değişik tenvir ekipmanı türü mevcuttur.
- Tripodlar ve öteki aksesuarlar: Tripodlar, bilhassa düşük fer koşullarında durağan(durgun) fotoğraflar çekmek için kullanışlı bir araçtır. Her biri kendine has özelliklere ve faydalara haiz birçok değişik tripod türü mevcuttur. Fotoğrafçılar için yararlı olabilecek öteki aksesuarlar içinde filtreler, çantalar ve temizleme kitleri bulunur.
Resim ekipmanı seçerken ihtiyacınız olan şeyleri ve bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Her ölçüde tecrübe ve uzmanlığa haiz fotoğrafçılar için birçok mükemmel seçenek mevcuttur.
III. Doğru kamerayı kura çekmek
Bir kamera seçerken bütçeniz, yapacağınız resim türü ve kabiliyet seviyeniz benzer biçimde dikkate almanız ihtiyaç duyulan birkaç unsur vardır.
Yeni süregelen biriyseniz, bir nokta ve çekim kamerası ya da aynasız bir kamera düşünebilirsiniz. Bu kameralar nispeten ucuzdur ve kullanması kolaydır, bu da onları fotoğrafçılığa yeni süregelen kişiler için mükemmel bir seçenek haline getirir.
Daha deneyimliyseniz, bir DSLR kamera düşünebilirsiniz. DSLR kameralar, nokta ve çekim kameralarından daha çok hususiyet ve denetim sunar ve bu da onları daha yaratıcı fotoğraflar çekmek isteyen fotoğrafçılar için iyi bir seçenek haline getirir.
İstediğiniz kamera türüne karar verdikten sonrasında, bütçenizi göz önünde bulundurmanız icap eder. Kamera tutarları birkaç yüz dolardan birkaç bin dolara kadar değişebilir. Alışverişe başlamadan ilkin bir bütçe belirlemek önemlidir, böylece seçeneklerinizi daraltabilirsiniz.
En son, ne tür bir fotoğrafçılık yapacağınızı düşünmeniz icap eder. Sıklıkla görünüm çekmeyi planlıyorsanız, geniş açılı lense haiz bir kameraya ihtiyacınız olacak. Sıklıkla portre çekmeyi planlıyorsanız, telefoto lense haiz bir kameraya ihtiyacınız olacak.
Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, ihtiyaçlarınıza müsait doğru kamerayı seçebilirsiniz.
IV. Mercekler
Lensler, her fotoğrafçının enstruman setinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve aralarından seçim yapabileceğiniz oldukca muhtelif değişik lens türleri mevcuttur. İhtiyacınız olan lens türü, yapmış olduğunuz fotoğrafçılık türüne bağlı olacaktır. Sözgelişi, görünüm çekiyorsanız geniş açılı bir lense ihtiyacınız olacakken, portre çekiyorsanız telefoto bir lense ihtiyacınız olacaktır.
Lens türüne ayrıca, lensin odak uzaklığını da göz önünde bulundurmanız icap eder. Odak uzaklığı, lens ile sensör arasındaki mesafedir ve lensin görüş alanını belirler. Geniş açılı bir lensin odak uzaklığı kısa ve görüş alanı genişken, telefoto lensin odak uzaklığı uzun ve görüş alanı dardır.
Lens seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmak önemlidir:
- Yapacağınız fotoğrafçılık türü
- Merceğin odak uzaklığı
- Merceğin açıklığı
- En çok ve en az odak uzaklığı
- Merceğin ağırlığı ve boyutu
- Lensin fiyatı
Piyasada birçok değişik lens markası mevcuttur ve her markanın kendine has kuvvetli ve cılız yönleri vardır. En popüler lens markalarından bazıları Canon, Nikon, Sony ve Tamron’dur.
Bir lens seçerken, ihtiyaçlarınıza en müsait lensi bulmak için inceleme yapmanız ve yorumları okumanız önemlidir.
V. Tenvir
Tenvir, fotoğrafçılığın en mühim yönlerinden biridir ve bir fotoğrafı başarıya ulaşmış ya da başarısız kılabilir. Değişik efektler elde etmek için kullanabileceğiniz muhtelif tenvir teknikleri vardır ve doğru tenvir daha ustalaşmış ve çarpıcı bir imaj yaratmaya destek olabilir.
Fotoğrafçılığınızda aydınlatmayı kullanmak için birkaç ipucu:
- Olası olduğunca organik ışıktan yararlanın.
- Sert ışığı difüzör ya da reflektör kullanarak dağıtın.
- Değişik efektler yaratmak için değişik fer açılarını kontrol edin.
- Karanlık alanlara fer katmak ya da daha trajik bir tesir yaratmak için flaş kullanın.
Tenvir hakkındaki daha çok informasyon için fotoğrafçılıkta aydınlatmaya ilişik kapsamlı rehberimize göz atın.
VI. Tripodlar ve öteki aksesuarlar
Tripodlar, düşük fer koşullarında ya da telefoto lens kullanırken keskin fotoğraflar çekmek için eğer olmazsa olmazdır. İyi bir tripod sağlam ve durağan(durgun) olacaktır ve kameranızı kolayca takıp çıkarabilmeniz için süratli oluşturulan bir plakaya haiz olacaktır.
Dikkate almak isteyebileceğiniz öteki aksesuarlar şunlardır:
- Ekipmanınızı korumak için bir kamera çantası
- Fotoğraflarınızı kameranızdan bilgisayarınıza aktarmak için bir bellek kartı okuyucu
- Kameranızı ve lenslerinizi pak tutmak için bir temizleme kiti
- Düşük fer koşullarında resim çekmek için flaş
- Kamera sarsıntısını önlemek için uzaktan deklanşör
Kaliteli fotoğrafçılık ekipmanlarına yatırım yaparak fotoğrafçılık becerilerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Doğru ekipmanla arkadaşlarınızı, ailenizi ve müşterilerinizi etkileyecek çarpıcı sahneler yakalayabilirsiniz.
Tertip yazılımı
Tertip yazılımı, yeni başlayanlardan profesyonellere kadar her seviyedeki fotoğrafçı için eğer olmazsa olmazdır. Pozlama, kontrast, renk dengesi ve öteki ayarları ayarlayarak fotoğraflarınızı geliştirmenize imkan tanır. Ek olarak efektler eklemek, fotoğraflarınızı kırpmak ve kolajlar kurmak için düzen yazılımını kullanabilirsiniz.
Her biri kendine has hususiyet ve avantajlara haiz birçok değişik düzen yazılım programı mevcuttur. En popüler programlardan bazıları Adobe Photoshop, Lightroom ve Capture One’dır.
Bir düzen yazılımı programı seçerken ihtiyacınız olan şeyleri ve bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Yeni süregelen biriyseniz, kullanması rahat ve oldukca sayıda öğreticiye haiz bir program kura çekmek isteyebilirsiniz. Ustalaşmış biriyseniz, daha gelişmiş özellikler sunan bir program kura çekmek isteyebilirsiniz.
Edinim seviyeniz kesinlikle, düzen yazılımı fotoğrafçılığınızı bir üst seviyeye taşımanıza destek olabilir. Tertip yazılımını kullanarak müşterilerinizi ve alıcılarınızı etkileyecek çarpıcı sahneler yaratabilirsiniz.
Depolama ve yedekleme
Depolama ve yedekleme, kullandıkları ekipman türü kesinlikle her fotoğrafçı için eğer olmazsa olmazdır. Donanım arızası ya da organik afet niteliğinde fotoğraflarınızı yedeklemek için bir planınızın olması önemlidir. Fotoğraflarınızı depolamanın ve yedeklemenin birçok değişik yolu vardır, böylece ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en müsait seçeneği seçebilirsiniz.
Fotoğraflarınızı saklamak ve yedeklemek için birkaç ipucu:
- Fotoğraflarınızın daima iki kopyasını iki ayrı yerde saklayın.
- Fotoğraflarınızı çevrimiçi yedeklemek için Google Fotoğraflar ya da iCloud benzer biçimde bulut tabanlı bir depolama hizmeti kullanın.
- Fotoğraflarınızı CD ya da DVD’ye yazdırın ve emin bir yerde saklayın.
- Fotoğraflarınızı saklamak için durağan(durgun) disk kullanın.
Bu ipuçlarını izleyerek fotoğraflarınızı kaybolmaktan koruyabilir ve gerekseme duyduğunuzda onlara erişebilirsiniz.
IX. Resim ekipmanları için bütçeleme
Fotoğrafçılık ekipmanı için bütçe ayırmak, bilhassa yeni başlıyorsanız, zor olabilir. Sadece, periyodu kolaylaştırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.
Ilk olarak ne kadar harcayabileceğinize karar vermelisiniz. Bu, gelirinize ve finansal hedeflerinize bağlı olacaktır. Bütçenizi öğrendikten sonrasında değişik kameralar ve lensler hakkındaki inceleme meydana getirmeye başlayabilirsiniz.
Fotoğrafçılığa adım atmak için oldukca fazla para masrafınıza gerek olmadığını unutmamak önemlidir. 1.000 doların altında oldukca sayıda mükemmel kamera ve lens mevcuttur.
Fotoğrafçılık ekipmanlarında iyi bir fırsat arıyorsanız, kullanılmış satın almayı düşünün. Çevrimiçi perakendecilerde ya da sınıflandırılmış reklamlarda çoğu zaman kullanılmış kameralar ve lensler için mükemmel fırsatlar bulabilirsiniz.
Fotoğrafçılık ekipmanından tutum etmenin bir öteki yolu da ekipman kiralamak ya da ödünç almaktır. Bu, muayyen bir proje için yalnızca muayyen ekipman parçalarına ihtiyacınız var ise mükemmel bir seçenektir.
En son, kaliteli fotoğrafçılık ekipmanına yatırım yapmanın önemini ihmal etmeyin. İyi bir kamera ve lens, fotoğraflarınızın kalitesinde büyük bir ayrım yaratacaktır.
Bu ipuçlarını takip ederek, fotoğrafçılık ekipmanları için bütçe ayırabilir ve ihtiyaçlarınıza en müsait ekipmanı alabilirsiniz.
S: Yeni başlayanlar için en iyi fotoğrafçılık ekipmanı hangisidir?
A: Yeni başlayanlar için en iyi fotoğrafçılık ekipmanı kit lensli bir DSLR kameradır. Bu size manzaralardan portrelere ve yakın çekimlere kadar muhtelif fotoğraflar çekme olanağı verecektir.
S: Portreler için en iyi lensler hangileridir?
A: Portreler için en iyi lensler çoğu zaman 50 mm ya da 85 mm’lik bir durağan(durgun) lenstir. Bu lensler, arka planı bulanıklaştırmaya ve dikkati mevzuya odaklamaya destek olan sığ bir alan derinliği sağlar.
S: Fotoğrafçılıkta en iyi tenvir teknikleri nedir?
A: İstenilen etkiye bağlı olarak fotoğrafçılıkta kullanılabilecek muhtelif tenvir teknikleri vardır. Birtakım popüler teknikler içinde organik fer, flaşlı fotoğrafçılık ve stüdyo aydınlatması bulunur.
0 Yorum