Çiçek Açan Mavi Kopyalar: Fotoğraflarda Yakalanan Mimari Güzellik
Mimarlık, binaları ve öteki yapıları tasarlama ve inşa etme sanatı ve bilimidir. Yüzyıllardır uygulanan yaratıcı ve teknik bir disiplindir.
Güzel mimari, antik kalıntılardan çağdaş gökdelenlere kadar dünyanın her yerinde bulunabilir. Bu yazı, dünyanın dört bir yanından en çarpıcı mimari fotoğraflardan kimilerini sergiliyor.
Tac Mahal, dünyanın en ikonik yapılarından biridir. 17. yüzyılda Babür imparatoru Şah Cihan tarafınca eşi Mumtaz Mahal için bir kabir olarak inşa edilmiştir. Tac Mahal, UNESCO Dünya Mirası Alanıdır ve şimdiye kadar inşa edilmiş en güzel yapılardan biri olarak kabul edilir.
Petra, Ürdün’deki bir kumtaşı dağının kayasına oyulmuş bir şehirdir. Bir zamanlar Nebati Krallığı’nın başkentiydi ve şimdi UNESCO Dünya Mirası Alanıdır. Petra, birçok tapınağı, mezarı ve sarayı da içeren güzel mimarisiyle ünlüdür.
Sidney Opera Binası dünyanın en tanınmış binalarından biridir. Danimarkalı mimar Jørn Utzon tarafınca tasarlanmış ve 1970’lerde inşa edilmiştir. Sidney Opera Binası UNESCO Dünya Mirası Alanıdır ve 20. yüzyılın en ikonik binalarından biri olarak kabul edilir.
Bunlar dünyada mevcud birçok güzel binadan bir tek birkaçı. Mimarlık büyüleyici ve devamlı değişen bir sanat biçimidir ve güzelliğini takdir etmek için her bazen ayırmaya kıymet.
Antet | Özellikler |
---|---|
Mimarlık fotoğrafçılığı | – Mimari güzelliğin yakalanması |
Çiçek açmak | – Çiçeklerin ve bitkilerin güzelliğini yakalamak |
Bina | – Değişik bina tiplerini yakalamak |
Fotoğrafçılık | – Resim çekmek için değişik teknikler kullanmak |
Yapı | – Değişik yapı tiplerini yakalamak |
II. Mimarlık
Mimarlık, binaları ve öteki yapıları tasarlama ve inşa etme sanatı ve bilimidir. En eski medeniyetlere kadar uzanan uzun ve varlıklı bir geçmişi vardır.
Malum en eski mimari örnekleri, MÖ 8000’e dayanan Orta Şark’daki Jericho yerleşimi benzer biçimde Neolitik yerleşimlerde bulunur. Bu yerleşimler kerpiçlerle inşa edilmiş ve evler ve tapınaklar benzer biçimde bayağı yapılara sahipti.
Medeniyetler geliştikçe mimari de gelişti. Antik Mısır’da piramitler benzer biçimde anıtsal yapılar inşa edilirken, Antik Yunan ve Roma’da tapınaklar ve tiyatrolar inşa edildi.
Orta Asır süresince mimari, kiliseler ve katedraller benzer biçimde dini yapılar tarafınca domine edildi. Rönesans’ta mimari, klasik tahsile olan yenilenen ilgiyi yansıtmaya başladı ve bu zamanda birçok güzel bina inşa edildi.
18. yüzyılda Neoklasik mimari seçimi popüler hale geldi ve 19. yüzyılda Gotik Rönesans seçimi yine canlandırıldı. 20. yüzyılda Modernizm ve Postmodernizm benzer biçimde muhtelif yeni mimari tarzlar ortaya çıktı.
Günümüzde mimarlık küresel bir sanat biçimidir ve dünyanın her yerinde pek fazlaca değişik mimari stile rastlanmaktadır.
III. Değişik Mimari Stilleri
Her biri kendine has özelliklere haiz birçok değişik mimari yoldam vardır. En popüler stillerden bazıları şunlardır:
- Klasik mimari
- Gotik mimari
- Rönesans mimarisi
- Barok mimarisi
- Neoklasik mimari
- Art Nouveau mimarisi
- Art Deco mimarisi
- Çağıl mimari
- Postmodern mimari
Her mimari tarzının kendine has bir takım özelliği ve karakteristiği vardır. Mesela, klasik mimari bakışımlı tasarımı, sütun ve kemerlerin kullanması ve intizam ve orana vurgu ile karakterize edilir. Öte taraftan, Gotik mimari sivri kemerleri, uçan payandaları ve nervürlü tonozları ile karakterize edilir.
Dünyanın her yerinde değişik mimari stilleri bulunabilir. ABD Birleşik Devletleri’nde en popüler mimari stillerden bazıları Koloni, Viktorya ve Çağıl’dir. Avrupa’da en popüler mimari stillerden bazıları Romanesk, Gotik ve Rönesans’tır.
Muayyen bir bina yahut yapı için kullanılan mimari biçim, çoğu zaman binanın işlevi, iklim, mevcut malzemeler ve bölgenin kültürel gelenekleri benzer biçimde bir takım unsur tarafınca belirlenir.
Mimarinin Öğeleri
Mimarinin unsurları bir binayı meydana getiren temel bileşenlerdir. Bu unsurlar şunları ihtiva eder:
- Kütle: Bir binanın sağlamlığı ve ağırlığı
- Alan: Bir binanın etrafındaki ve içerisindeki olumsuz alan
- Çizgi: Bir binanın şeklini tanımlayan doğrusal elemanlar
- Biçim: Bir binanın 3d şekli
- Doku: Bir binanın yüzey kalitesi
- Renk: Bir binanın renginin tonu, kıymeti ve yoğunluğu
- Fer: Bir binayı aydınlatan organik ve suni fer
- Ses: Bir binanın akustiği
Bu unsurlar mimarlar tarafınca işlevsel, güzel ve sürdürülebilir binalar yaratmak için kullanılır.
V. Mimarlık İlkeleri
Mimarinin prensipleri, binaların tasavvur ve inşasını yönlendiren temel kavramlardır. Bu prensipler şunları ihtiva eder:
- İşlevsellik
- Yapı
- Şekil
- Feza
- Fer
- Malzemeler
- Kontekst
- Sembolizm
Bu prensiplerin her biri başarı göstermiş bir mimari tasavvur yaratmada mühim rol oynar.
İşlevsellik, bir binanın kullanıcılarının gereksinimlerini karşılama biçimini anlatım eder. İşlevsel bir bina, kullanması rahat ve alan kullanımında bereketli olan bir binadır.
Yapı, bir binanın bir arada tutulma biçimini anlatım eder. Kuvvetli bir yapı, bir binanın güvenliği ve dayanıklılığı için gereklidir.
Biçim, bir binanın genel görünümünü anlatım eder. Bir binanın formu, işlevi, konumu ve malzemeleri dahil olmak suretiyle muhtelif faktörlerden etkilenebilir.
Mekan, bir binanın organize edilme ve değişik alanlara bölünme biçimini anlatım eder. Mekanın kullanması, bir binanın işlev görme biçimini ve kullanıcılarına hissettirme biçimini etkileyebilir.
Fer, organik ve suni ışığın bir binada kullanılma biçimini anlatım eder. Fer, mühim özellikleri vurgulamak, bir alan hissi yaratmak ve görsel alaka sağlamak benzer biçimde muhtelif etkisinde bırakır yaratmak için kullanılabilir.
Malzemeler, bir binanın inşasında kullanılan malzemeleri anlatım eder. Araç-gereç tarzı, bir binanın görünümünü, dayanıklılığını ve sürdürülebilirliğini etkileyebilir.
Kontekst, bir bina ile çevresi arasındaki ilişkiyi anlatım eder. Bir binanın bağlamı, konumunu, çevresindeki binaları ve organik ortamı içerebilir.
Sembolizm, bir binanın kullanıcılarına bir şeyi temsil etme yahut iletme biçimini anlatım eder. Bir binanın sembolizmi, biçiminden, malzemelerinden ve konumundan etkilenebilir.
Başarıya ulaşmış mimari tasarımları tahmin etmek ve yaratmak için mimarlığın prensipleri esastır.
Çiçek Açan Mavi Kopyalar: Fotoğraflarda Yakalanan Mimari Güzellik
Mimarlık, binaları ve öteki yapıları tasarlama ve inşa etme sanatı ve bilimidir. Bireysel binaların planlanması ve tasarımından bütün şehirlerin geliştirilmesine kadar fazlaca muhtelif faaliyetleri kapsayan karmaşa ve fazlaca yönlü bir disiplindir.
Fotoğrafçılık, fer kullanarak imaj soruşturma sanatıdır. Belgelemek, haberleşme oluşturmak ve hatta sanat yaratmak için kullanılabilen kuvvetli bir ortamdır. Fotoğrafçılık mimariyle birleştirildiğinde, inşa edilmiş ortamların güzelliğini ve karmaşıklığını ele geçiren çarpıcı sahneler elde edilebilir.
Bu yazı, dünyanın dört bir yanından en iyi mimari fotoğraflardan kimilerini sergiliyor. Sembolik yapılardan daha azca malum mücevherlere kadar, bu fotoğraflar mimari tasarımın güzelliğini ve çeşitliliğini yakalıyor.
Bu fotoğraflar, mevcut olan geniş mimari fotoğrafçılık yelpazesinin bir tek minik bir örneğidir. Bu büyüleyici alan ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, bu makalede yer edinen fotoğrafçıların bazılarının internet sayfalarını ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ek olarak mimari fotoğrafçılığa odaklanan bir fotoğrafçılık dersi yahut atölyesine katılmayı da düşünebilirsiniz.
Ümit ederim bu makaleyi beğenmişsinizdir ve esin verici bulmuşsunuzdur. Herhangi bir sorunuz yahut yorumunuz var ise, lütfen aşağıya bırakmaktan çekinmeyin.
VII. Sürdürülebilir Mimarlık
Sürdürülebilir mimari, binaların çevresel tesirini en aza indirmeyi amaçlayan bir tasavvur yaklaşımıdır. Bu, geri dönüştürülmüş malzemeler, enerji tasarruflu cihazlar ve organik tenvir benzer biçimde muhtelif yöntemlerle yapılabilir.
Sürdürülebilir mimarinin pek fazlaca faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Azaltılmış enerji tüketimi
- Azaltılmış sera gazı emisyonları
- İyileştirilmiş iç hava kalitesi
- Artan konfor ve bereketlilik
Sürdürülebilir mimari ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi olarak birçok kaynak mevcuttur. ABD Birleşik Devletleri Yeşil Bina Konseyi (USGBC), sürdürülebilir bina uygulamalarını destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. USGBC, yeşil binalar için bir sertifika programı da dahil olmak suretiyle birçok kaynak sunmaktadır.
Başka bir kaynak da International Living Future Institute’dur (ILFI). ILFI, sürdürülebilir tasavvur ve inşaatı destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. ILFI, en yüksek sürdürülebilirlik standartlarını karşılayan binalar için bir sertifika programı da dahil olmak suretiyle bir takım kaynak sunar.
Yeni bir ev inşa etmeyi yahut mevcut bir evi yenilemeyi düşünüyorsanız, sürdürülebilir mimariyi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bunu yaparak, çevreyi korumaya ve daha sıhhatli ve daha konforlu bir hayat alanı yaratmaya destek olabilirsiniz.
Mimarlık Tasavvur Periyodu
Mimari tasavvur dönemi, ilk konseptten son inşaata kadar bir takım adımı içeren karmaşa ve yinelemeli bir süreçtir. Süreç, projenin boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir, sadece tipik olarak dahil olan bir takım ortak adım vardır.
Mimari tasavvur döneminin ilk adımı proje ile alakalı data toplamaktır. Bu, müşterinin gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını ve ek olarak saha kısıtlamalarını tahmin etmek anlama gelir. Mimarın ek olarak çevresel koşulları ve çevreleyen bağlamı değerlendirmek için bir saha analizi yapması gerekecektir.
Bilgiler toplandıktan sonrasında mimar proje için bir konsept geliştirmeye başlayacaktır. Bu, müşterinin gereksinimlerini karşılayacak ve bütçe ve saha kısıtlamaları dahilinde uygulanabilir bir ön tasavvur kurmayı ihtiva eder. Mimar çoğu zaman müşterinin inceleyip seçebileceği bir takım değişik tasavvur seçeneği oluşturacaktır.
Konsept onaylandıktan sonrasında mimar ayrıntılı tasarımı geliştirmeye başlayacaktır. Bu, binanın inşasında kullanılacak çizimler ve özellikler kurmayı ihtiva eder. Mimar ek olarak tasarımın emin olduğu için ve bütün geçerli kod ve yönetmeliklere uyduğundan güvenilir olmak için mühendisler ve öteki danışmanlarla beraber çalışacaktır.
Mimari tasavvur döneminin son adımı inşaattır. Mimar, binanın tasavvur çizimlerine ve özelliklerine nazaran inşa edilmesini sağlamak için inşaat dönemini denetleyecektir. Mimar ek olarak inşaat esnasında lüzumlu değişimleri yapmak için müşteriyle beraber çalışacaktır.
Mimari tasavvur dönemi, herhangi bir inşaat projesinin eleştiri bir parçasıdır. Mimarlar titiz ve dizgesel bir dönemi takip ederek işlevsel, emin ve güzel duyu açıdan hoş binalar yaratabilirler.
IX. Mimarlıkta Kariyer
Mimarlık, muhtelif kariyer fırsatları sunan bir meslektir. Mimarlar, hususi muayenehane, devlet daireleri ve tahsil kurumları dahil olmak suretiyle muhtelif ortamlarda çalışabilirler. Ek olarak mesken binaları, ticari binalar ve amme binaları dahil olmak suretiyle muhtelif projeler üstünde çalışabilirler.
Mimarlar için mevcut değişik kariyer yollarından bazıları şunlardır:
- Hususi muayenehane mimarı
- Hükümet mimarı
- Tahsil kurumu mimarı
- Mimarlık tasarımcısı
- Mimarlık teknolojisti
- Mimarlık tarihçisi
Mimar olmak için akredite bir programdan mimarlık alanında lisans derecesi almanız gerekecektir. Ek olarak Mimar Kayıt Imtihanı’nı (ARE) geçmeniz gerekecektir.
Bir mimarın yaklaşık maaşı senelik 80,7 dolardır. Sadece maaş aralığı mimarın deneyimine, eğitimine ve konumuna bağlı olarak değişebilir.
Mimarlıkta bir kariyerle ilgileniyorsanız, başlamanıza destek olacak bir takım kaynak mevcuttur. Mimarlık okulları, kariyer yolları ve maaş detayları ile alakalı çevrimiçi data bulabilirsiniz. Ek olarak meslek ile alakalı daha çok data edinmek için mimarlık konferanslarına ve atölyelerine katılabilirsiniz.
S: Mimari fotoğrafçılık nelerdir?
A: Mimarlık fotoğrafçılığı, binaların ve öteki yapıların güzelliğini ve işlevini fotoğrafçılık kanalıyla soruşturma sanatıdır.
S: Mimari fotoğrafçılığın unsurları nedir?
A: Mimari fotoğrafçılığın unsurlarından bazıları fer, kompozisyon ve perspektiftir.
S: Mimari fotoğrafçılığın yararları nedir?
A: Mimarlık fotoğrafçılığının yararları içinde binaların güzelliğini yakalamak, zamanı belgelemek ve turizmi teşvik etmek yer alır.
0 Yorum